108 СУ "Никола Беловеждов" гр. София        Тел: 02 979-08-99 | Mail: cou108@mail.bg


УЧИЛИЩЕ ЗА ТАЛАНТИ

УЧИЛИЩЕ ЗА ТАЛАНТИ

Как изглеждат уроците на бъдещето през погледа на учениците?

Как добавената реалност може да направи образователния процес  по-интересен и по-ефективен?

Какво на практика означава реално учене с добавена реалност?

Учебната година за Growing Talents – училището за таланти на Samsung и JA България, започна на 30 септември с нов уъркшоп за създаване на упражнения с добавена реалност (Augmented reality / AR) по различни предмети.

В него се включиха пет ученика от 108 СУ – Йоана Церовска и Кристиян Василев от 12 а  , Иванина Иванова, Емили Ерменкова и Виктория Азманова от 11 а  клас.

Учениците от училището за таланти Growing Talents на Samsung и JA България  представиха своето виждане и своите предложения за това как съвременните технологии могат да бъдат полезни за обучението в училище.

Уъркшопът „Реално учене с добавена реалност“  се проведе в периода 30 септември - 7 октомври. Обучението беше предимно практическо, в извънучебно време, под менторството на специалисти, които запознаха младите хора с тънкостите на добавената реалност. В края на уъркшопа учениците  имаха възможност да представят готовите уроци пред учители и директори на училища, както и да ги убедят в предимствата на иновативните упражнения за образователния процес. Проектът се реализира в партньорство с екипа, разработил платформата daskal.eu.

„За нас това е стратегически проект в рамките на програмата ни Smart Classroom, с който вярваме, че ще провокираме учениците да развият своята креативност и предприемаческо мислене. С тези упражнения с добавена реалност на практика създаваме нова форма на обучение, която да направи образователния процес по-интересен и ефективен за учениците, а от друга страна създаваме допълнително учебно съдържание, с което надграждаме платформата smartclassroom.bg. Вярвам, че с всяка нова инициатива, която развиваме с нашите партньори, платформата става все по-полезна както за учителите, така и за учениците“, каза Жасмина Петкова, специалист „Корпоративни социални проекти и връзки с обществеността“ в Samsung Electronics България.

В рамките на това обучение учениците работиха върху част от общо 30 упражнения, създадени по идея на учители и експерти на JA България. Те са по различни предмети – предприемачество по програмите на JA България, технологии и предприемачество, география и икономика, биология и здравно образование и информационни технологии по одобрените от Министерство на образованието и науката програми.

След приключване на менторската програма, всички разработени упражнения ще са достъпни за ползване чрез специално приложение и онлайн платформата www.smartclassroom.bg. Платформата е създадена от Samsung България и JA България в помощ на ученици и учители за улесняване и модернизиране на учебния процес